Hoe installeer ik zelf Windows 10?

We gaan je op deze pagina stap voor stap uitleggen hoe Windows 10 opnieuw geïnstalleerd dient te worden.

Hiervoor zijn de volgende dingen nodig:
- Een goed functionerende computer met Windows 10.
- Een USB stick (minimaal 8GB).
- Een internetverbinding.

Eerst maken we een opstartbare Windows 10 USB installatie stick aan.
Deze dien je te maken op een goed functionerende computer met Windows 10.
Dit gaat door middel van de volgende stappen:

Navigeer naar https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10
Klik op 'Hulpprogramma nu Downloaden' zoals hieronder aangegeven.

Stap 2

Het hulpprogramma wordt gedownload.

Stap 3

Start het hulpprogramma door erop te klikken (of in verkenner dubbelklikken).
Klik op 'Ja' om het programma wijzigingen te laten aanbrengen.
Klik op Akkoord voor de Toepasselijke kennisgevingen en licentievoorwaarden.
Selecteer Installatiemedia.

Stap 7

Selecteer voor Taal: Nederlands, Versie: Windows 10 en Architectuur: 64-bits (x64)

Stap 8

Selecteer USB-Flashstation

Stap 9

Selecteer de USB stick die je in de computer hebt gestoken. Deze moet minimaal 8GB aan vrije ruimte hebben en zal worden geformatteerd.
Eventuele data die op de USB stick staat zal verloren gaan. We raden daarom aan om de USB stick vooraf zelf leeg te maken en een kopie te maken van alle belangrijke data.
Is de USB stick nog niet zichtbaar? Sluit deze dan opnieuw aan en klik op 'stationslijst vernieuwen'.

Stap 10

Windows 10 zal nu gedownload worden op de USB stick. Breek dit proces A.U.B. niet af, omdat de opstartbare stick dan niet goed zal werken.
Wacht totdat de Windows 10 USB stick klaar is.

Vervolgens start de installatie van Windows 10 op de computer waarop u hem opnieuw wilt installeren.

Sluit de computer waarop je Windows 10 wilt installeren af.
Steek de Windows 10 Installatie USB die je zojuist hebt gemaakt in de computer waarop je Windows 10 wilt installeren.
Start de computer op en druk tijdens het opstarten herhaaldelijk op de 'Boot-menu' knop. (In de meeste gevallen is dit F11)
Vervolgens krijg je een menu te zien zoals deze:

Stap 3

De kleur en het uiterlijk van het menu kan afwijken van het menu dat je te zien krijgt.

Selecteer in het 'Boot-menu' de Windows 10 USB die je zojuist geselecteerd hebt.
Vaak komt de naam van het USB apparaat in beeld bijvoorbeeld 'Kingston Datatraveler'.

De Windows installatie zal nu starten. Je ziet dit venster:

Stap 5

Klik op Volgende

Klik op installeren

Stap 7

Klik vervolgens op 'ik heb geen productcode'.

Stap 8

Selecteer vervolgens Windows 10 Pro

Stap 9

Selecteer het vinkje om de overeenkomst te accepteren.

Selecteer 'aangepast'

Stap 11

In het volgende scherm zie je alle schijven en de partities van deze schijven die in jouw computer zitten.

Stap 12

Klik alle schijven aan en klik vervolgens op verwijderen, totdat dit niet meer mogelijk is en er alleen 'niet-toegewezen ruimte' overblijft.

- Heb je 1 schijf? Selecteer deze dan en de Windows installatie zal beginnen.
- Heb je 2 schijven, bijvoorbeeld een SSD en een HDD? Wij raden dan aan om de Windows op de SSD te installeren. Dit is meestal de kleinste schijf.
Klik op volgende.

De installatie van Windows 10 Pro begint nu.

Stap 14

Na de installatie zal de computer opnieuw opstarten. De computer start nu door naar de nieuwe Windows 10.
Deze nieuwe installatie van Windows 10 dient nog wel ingesteld te worden.

Instellen nieuwe installatie van Windows 10.

Je wordt gevraagd naar de Regio, vul hier jouw regio in.

Vervolgens wordt je gevraagd naar toetsenbord indeling.
Voor Nederland is dit: Verenigde Staten Internationaal. Voor België is dit in sommige gevallen 'Azerty' oftewel Belgische indeling.

Daarna wordt er gevraagd om een 2e toetsenbordindeling toe te voegen. We raden je aan om deze stap over te slaan.

Er wordt gevraagd om verbinding te maken met Internet.
We raden je aan om deze stap over te slaan door te klikken op 'Ik heb geen internet'.

Klik op 'doorgaan met beperkte instellingen'

Daarna kun je jouw gewenste gebruikersnaam invullen en klikken op 'volgende'.

Vervolgens kun je het wachtwoord invullen en klikken op 'volgende'. Wil je geen wachtwoord? Dan kun je het veld leeg laten en klikken op 'volgende'.

De volgende opties kun je zelf invullen, deze zijn gerelateerd aan jouw eigen voorkeur.

Windows 10 is nu opnieuw geïnstalleerd. We raden aan om de Windows Updates te laten zoeken naar updates om de nieuwste drivers automatisch door Windows 10 te laten installeren.