Artikelen over: Opstart problemen

CMOS Batterij

De CMOS-batterij is een kleine, muntvormige batterij die zich op het moederbord van een computer bevindt. Het levert stroom aan het CMOS-geheugen waarin de BIOS-instellingen (Basic Input/Output System) van het systeem worden opgeslagen.

Levensduur van de batterij: CMOS-batterijen gaan doorgaans meerdere jaren mee, maar hebben een beperkte levensduur. Wanneer de spanning van de batterij onder een bepaald niveau daalt, levert deze mogelijk niet langer voldoende stroom om de CMOS-instellingen te behouden en moet de batterij mogelijk worden vervangen.

Veel voorkomende batterijtypen: De CMOS-batterij is vaak een lithiumknoopcel, meestal een CR2032-batterij. Deze batterijen zijn gemakkelijk verkrijgbaar en eenvoudig te vervangen.

Voordat je de batterij gaat vervangen, is het verstandig om je computer van het elektriciteit voorziening af te halen.
Dit doe je door de grote zwarte kabel achterin je computer te verwijderen.

Het is raadzaam om ongeveer 5 minuten te wachten totdat je computer helemaal is ontladen van elektra.

Waarschuwing: als je een pacemaker heeft voorzorgsmaatregel is het verstandig om Elektromagnetische Interferentie te vermijden of iemand anders dit te laten doen, om te voorkomen dat je een schok krijgt en je pacemaker niet meer reageert!

Voorkom statische schokken
Antistatische armband

Als je aan een computer gaat sleutelen, is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Een statische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je computer. Wij raden je daarom aan, altijd een antistatische armband te dragen.

Dit te hebben voorbereid kunnen we beginnen met het verwijderen van het zij-paneel eraf te halen om bij het moederbord te komen.
Soms is het nodig om de videokaart te verwijderen om bij de CR2032-Batterij te kunnen komen.

De videokaart verwijderen
Verwijder hiervoor eerst de schroef die op het metalen plaatje aan de achterkant van de videokaart bevestigd zit. Nadat de schroef verwijderd is, pak je de videokaart vast en de videokaart zit nog vast op het eind met een lipje, deze haal je terug en dan ga je hem rustig los trekken. Lukt dit niet direct, duw dan lichtjes tegen de PCIe aansluiting. Druk niet op het moederbord, omdat je zo de printplaats kunt beschadigen.

Nu kunnen we de CR2032-Batterij verwijderen, dit kan je doen met een klik op het lipje van het magneetcontact open. Dit kan bijvoorbeeld met een schroevendraaier.

Vervang de batterijen. Let op aan welke kant de + en de – zijn geplaatst als je de batterijen eruit haalt. Plaats de nieuwe op dezelfde manier terug.

Voor een reset van de Bios is het raadzaam om 5 minuten te wachten voordat je de batterij terugplaatst.
Dit gedaan te hebben kan je nu de videokaart terugplaatsen en het zij-paneel er weer terugschuiven op zijn plek.

Nu mag je de zwarte kabel weer aansluiten achterin je computer, en vergeet niet het knopje op de voeding na te kijken of die op het streepje staat en niet op de O aanduiding, want als het streepje is ingedrukt is deze aan en O is die uit.

Nu kan je de computer weer aanzetten met de hoofdknop op de voorkant van je computer.
Je zult nu een opstart scherm tegenkomen en die zal vragen om F1 in te drukken om verder te gaan met het opstarten, deze melding zal 1 malig zijn. Daarna zul je deze melding niet meer terugkomen als je de computer weer opstart.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebben, dan kan je contact opnemen met onze chatoperator.

Bijgewerkt op: 01/05/2024