Waarom start mijn computer niet op?

Om de Bios in te stellen op je computer druk op BIOS instellen

Computer ziet de HDD/SSD/NVMe M.2 niet! Wat Nu?

Dit zijn de mogelijk opslagmedia soorten die in je computer zit.

De opstartvolgorde verwijst naar de volgorde waarin de BIOS van een computer probeert het besturingssysteem te laden wanneer de computer opstart. Het is mogelijk dat in je computer meerdere opslagcapaciteiten aanwezig zijn.

Op een van deze opslagmedia zal de Windows 11 zijn geïnstalleerd of een andere versie van Windows als je dat hebt aangegeven bij je bestelling.

Het bepaalt van welk opslag media de computer als eerste controleert of het besturingssysteem moet opstarten. Normaal gesproken geeft
de BIOS een opstartvolgorde prioriteit aan welk opslagmedia het eerst opstart.

Je kunt de instelling voor de opstartvolgorde doorgaans wijzigen via het BIOS- of UEFI-installatieprogramma tijdens het opstartproces van de computer. Het komt sporadisch voor dat de batterij die op het moederbord zit een lithiumknoopcel, CR2032 leeg is en dus vervangen moet worden, zie voor meer informatie over dit onderwerp via een klik op het batterij klikken.

BIOS
Om in de bios te komen zul je een bepaalde toets moeten indrukken Zet de pc aan of start deze opnieuw op. Terwijl het scherm leeg is, drukt je op de Del/F10/F2 toets, het verschilt per moederbord welke toets je moet gebruiken op je keyboard.

UEFI boot
In sommige gevallen is het nodig dat je in de BIOS van Legacy naar UEFI moet overzetten om bij de instellingen te kunnen komen om de opstartvolgorde aan te kunnen passen!
Op wat oude moederborden zal deze op Legacy staan en is dan ook op deze instellingen uw windows versie geïnstalleerd, en als u het op UEFI overzet zult u in sommige gevallen de Windows installatie opnieuw erop moeten zetten. Bij nieuwe generatie moederborden zal deze al standaard op UEFI staan.

Trouwens, Windows 11 vereist ook Secure Boot, (TPM instellingen) dat alleen beschikbaar is in de UEFI-firmware-instelling. Bekijk hoe veilig opstarten is, inschakelt nadat je UEFI hebt ingeschakeld. Klik op de link voor meer informatie: TPM instellingen

BIOS instellen

Kies hier je moederbord en druk op het logo van je merk moederbord om verder te gaan.