Artikelen over: Opstart problemen

TPM instellingen

TPM staat voor "Trusted Platform Module," en het is een specifieke hardwarecomponent die is ontworpen om de beveiliging van computers en andere apparaten te verbeteren.

Om TPM te activeren in je computer zal je wat handelingen uit moeten voeren in de BIOS van je moederbord.
Zonder TPM zal Windows 11 niet werken, daarom is het verstandig om deze instelling aan te zetten in je computer.

Doel: Omdat TPM een fysieke chip is die op het moederbord van een computer is geïnstalleerd, biedt het een vorm van hardwarematige beveiliging. Dit maakt het moeilijker voor kwaadwillende software om de beveiligingsfuncties te omzeilen.

Ga naar het BIOS/UEFI: Herstart je computer en druk tijdens het opstarten herhaaldelijk op de juiste toets om het BIOS/UEFI-menu te openen. Dit kan verschillen (bijvoorbeeld: Del, F2, F10, F12).

Zoek de TPM-instelling: Eenmaal in het BIOS/UEFI, zoek naar een sectie die betrekking heeft op geavanceerde instellingen, beveiliging of iets vergelijkbaars. Dit kan variëren afhankelijk van het moederbord.

INTEL Moederbord
Intel® Platform Trust Technology (PTT) inschakelen in het BIOS.

Ga naar de "Beveiligingspagina" om de optie "Intel® Platform Trust Technology" te vinden.
"Intel® Platform Trust Technology" ingeschakeld onder UEFI BIOS.

AMD Moederbord
AMDl® Firmware Trusted Platform Module (fTPM) inschakelen in het BIOS

Ga naar de pagina "Geavanceerd" om [AMD fTPM-switch] te vinden.
Pas de optie "AMD fTPM switch" aan naar [AMD CPU fTPM].

Activeer TPM: In de geavanceerde instellingen moet je een optie vinden met betrekking tot de Trusted Platform Module (TPM). Zet deze optie aan. Dit kan als PTT of TPM aangeduid zijn in je Bios, het is mogelijk dat je eerst de optie UEFI moet kiezen om bij deze instellingen te kunnen komen. Om dit op te slaan kan je op F10 drukken save & exit of je gaat naar de optie exit en hier kan je het save & exit.

Legacy naar UEFI: Om naar de optie van Legacy naar UEFI te gaan ga je naar de optie Boot Maintenance Manager -> Geavanceerde opstartopties -> Opstartmodus. Selecteer de gewenste modus: Legacy of UEFI.

Computer ziet de hardeschijf niet: Start de computer op en ga naar het BIOS/UEFI-menu. Controleer of de harde schijf wordt gedetecteerd in de boot device/ boot manager. Hier krijg je een lijst met een bepaalde boot order, hier kan je kiezen welke apparaat als eerste boot. Hier kies je voor de HDD of SSD dit zal aangegeven zijn als UEFI Hard Disk. Nu kun je het opslaan via F10 of via Exit & Save.

Secure boot activeren: In sommige gevallen is het al voldoende om alleen de Secure boot te activeren om je computer op te starten.

Controleren of TPM is ingeschakeld: Druk op [Windows-toets] + R of selecteer Start > Uitvoeren en type tpm.msc en je drukt op enter dan zal je een scherm te zien krijgen met status: De TPM is klaar voor gebruik.

Zie hiervoor de handleiding Secure boot activeren https://screenon.crisp.help/nl/article/secure-boot-activeren-p79fxc/