Koelpasta aanbrengen op CPU

De koelpasta moet om de 2 jaar worden vervangen, hoe doe je dat?
Het eerste wat je nodig hebt, is de koelpasta, deze kun je kopen op de bekendste computer websites.

Er zijn veel koelpasta soorten, wij raden je aan om de Koelpasta Arctic MX-4 te gebruiken.
Dan zijn de volgende stappen nodig om zelf de koelpasta aan te brengen.

Eerst zul je de computer helemaal van de stroom moeten afhalen. Dit betekent dat er achter uw pc een dikke stroomvoerkabel zit. Deze mag je verwijderen als uw pc uit is!

Als je dit hebt gedaan kun je nu het zijpaneel eraf halen, aan de achterkant van het zijpaneel zit er één aan de onderkant en één aan de bovenkant een soort schroefje die je kunt los schroeven met de hand. Dit gedaan te hebben, kun je nu het paneel eraf halen.

Dit gedaan te hebben zul je nu het moederbord zien met een koeler erop. Deze koeler zal eraf moeten om de koelpasta te kunnen aanbrengen. Hieronder zie je een afbeelding ervan hoe dat er mogelijk uit kan zien.

De koeler is de fan die op het moederbord is geplaatst, en aan elke kant van de koeler zit een schroef in totaal 4 die linksom gedraaid moet worden om los te maken. Met een sterschroevendraaier.

Niet alle koelers zien het er zelfde uit, sommige koelers hebben ook een plaatje achter het moederbord, ook wel een backplate genoemd. En andere zitten vast met de gaten die in het moederbord is aangebracht.

Dit is een backplate waar de schroeven in vast zit en dus ook de backplate los komt als je ze los schroeft, hou hier rekening mee als je de koeler weer terugplaatst dat de gaten overeenkomen met de schroeven die je dan terugplaatst.

Een koeler zoals eerder vermeld die de gaten gebruikt van het moederbord. Hieronder zie je de koeler die gebruik maakt van de gaten in het moederbord door de pennen aan te drukken en dan rechtsom op slot gaat, zodat de koeler op zijn plaats blijft! Linksom om het los te maken.

En dan is er nog een 3de mogelijkheid hoe een koeler aangebracht kan worden. Dat is het clipsysteem waar de koeler omheen gaat. Hieronder zie je onder wat standaard aangeleverd wordt op het moederbord. Om deze haken wordt dan de koeler vastgemaakt en ook weer losgemaakt. Je zult dan met een platschroevendraaier in het gleuf steken van de koeler en dan naar beneden drukken om de koeler los te maken van het moederbord.

En vergeet niet de koeler zijn aansluiting eraf te halen van het moederbord.

Nu dat je de koeler eraf hebt gehaald, zul je het met alcohol isopropyl 96% schoon kunnen maken.

Echter is het eerst aan te raden om het schoon te maken met een papier doekje zoals wc-papier of een keukenrol. En daarna om het volledig schoon te maken met alcohol isopropyl 96%, en een microvezel doekje. Dit middel kun je kopen, bijvoorbeeld bij de action of kruitvat hetzelfde geldt voor het microvezeldoekje dat je gebruikt om alcohol isopropyl 96% in te dippen en mee schoon te maken. Vergeet niet de onderkant van de koeler ook schoon te maken!

Dit allemaal gedaan te hebben, kunnen we nu de koelpasta aanbrengen op het CPU-oppervlakte.

Breng de koelpasta aan
Plaats het bolletje koelpasta in het midden van de processor. Als je een heatspreader hebt (een metalen plaat die de processor bedekt), verspreid de pasta dan niet meteen. Als je geen heatspreader hebt (bijvoorbeeld bij sommige AMD-processors), kun je de pasta lichtjes uitspreiden met een plastic kaart of een spatel. Het doel is om een dunne, egale laag te krijgen die de hele oppervlakte bedekt zonder overtollige pasta.

Dit allemaal gedaan te hebben kun je weer de koeler op de CPU monteren, op dezelfde wijze hoe je de koeler eraf hebt gehaald kan deze er weer op, maar dan in omgekeerde volgorde. En vergeet niet de aansluiting van de koeler weer aan te sluiten, anders zal de fan stilstaan en dan heeft de koeler geen effect!

Bijgewerkt op: 16/04/2024