Waarom werkt mijn geluid/audio niet?

Om meerdere boxen aan te sluiten druk op Meerdere boxen.

Eerst zullen wij kijken naar de kabel-aansluiting aan de achterkant van je computer.
Er zijn 3 aansluitingen achterop uw computer voor geluid, zie hieronder de 3 aansluitingen.

De Roze aansluiting is voor een Microphone aan te sluiten.
De Blauwe aansluiting is bijvoorbeeld een muziekinstrument aan te sluiten.
En de Groene aansluiting is voor het geluid van boxen die u aansluit.

Deze aansluiting is voldoende voor een 2.1 boxen, dat houdt in 2 boxen en een volume regelaar.

Meerdere boxen

Voor een 5.1 Surround Sound aansluiting heeft u de volgende aansluitingen nodig.

De Oranje is voor de Subwoofer
En de Zwarte is voor 2 achterste boxen
De Groene is voor de 2 voorste boxen
De Blauwe is voor audio gebruik met een eindversterker die is voorzien is van een regel volume! of voor een muziekinstrument
En de Witte is voor als je meer dan 4 boxen hebt + subwoofer
De Roze is gereserveerd voor een Microphone

Er zijn 3 manieren waarop Windows 11 zelf een keuze maakt welke geluidsbron die kiest, waardoor soms het geluid verkeerd staat ingesteld!

De monitor zelf als deze een ingebouwde luidspreker heeft.
de ingebouwde geluidskaart op het moederbord zelf.
Een externe geluidskaart die zelf is aangebracht op het moederbord (tegenwoordig wordt dit bijna niet meer gebruikt).

Nu is eerst de vraag, waar wil je dat het geluid uitkomt?

De Monitor
Externe luidsprekers

Het geluid van de monitor wordt door de aansluiting HDMI of Displayport voorzien.
De externe luidspreker, door de aansluiting achterop uw computer.

Om dit in te stellen gaan we naar het configuratie-instellingen.
Via het vergrootglas kan u configuratiescherm in typen.

Rechts bovenin kies je het scherm weergeven op: Categorie.
In dit scherm ga je naar Hardware en Geluiden.
Bij het volgende scherm aangekomen kies je voor Geluid.

De Monitor
Externe luidsprekers

Hier kun je kiezen voor de Monitor voor geluid uit je monitor aangegeven als NVIDIA Output of het merk van uw Monitor wordt er weergegeven. door met je linkermuisknop erop te klikken kun je kiezen voor als standaardapparaat instellen en als u het uit wilt schakelen kiest u voor uitschakelen.

Voor het instellen van je externe luidsprekers kies je hiervoor luidsprekers en linkermuisklik als standaardapparaat instellen. En als je het wilt uitschakelen klik je met de linkermuisknop uitschakelen. Hier kun je ook de instellingen veranderen bij Configureren, zodat het op 5.1 kan instellen of het aantal speakers je maar mag hebben.

Controleer of de externe luidsprekers of de hoofdtelefoon zijn aangesloten op de juiste audioaansluiting van de computer. De meeste luidsprekerkabels zijn voorzien van een kleur die hetzelfde is als de kleur van de audioaansluiting, zoals groen voor de audioaansluiting en blauw voor Line in voor audio gebruik met een eindversterker die is voorzien van een regel volume! En de roze voor een microfoon aansluiting.

Om goed geluid te krijgen uit de speakers is het verstandig om je audiostuurprogramma te updaten, met realtek drivers of de Drivers van AMD die voor de meeste moederborden worden ondersteund. En anders is het aangeraden om naar de fabrikant website te gaan om daar de nodige drivers te downloaden. Via deze link kun je de drivers downloaden Druk op het Icoontje hieronder die Windows 11 nodig heeft.

En om het makkelijker te maken, zodat u meer controle heeft kan u Realtek Audio Control gebruiken om de instellingen overzichtelijker te maken en te kunnen wijzigen.
Om het te downloaden klik op het icoontje hieronder.

Als je een hoofdtelefoon aansluit op uw computer zullen de externe luidsprekers uitgeschakeld worden en/of op de monitor zal het geluid uit de externe speakers uit worden geschakeld. Totdat je de hoofdtelefoon weer uit de aansluiting heeft verwijderd.